Loading...

Новости

Disku perbehet nga 10-15 unaza fibroze


Disku perbehet nga 10-15 unaza fibroze (annulus fibrosus) ne te cilen ekziston nje mase  fijore (nucleus pulposus)
e cila ne rast te ngarkeses shume ose te pasakte vjen nje thyerje e unazave fibrore dhe ndodh rredhja e asaj mase xhelatinoze ne kanalin kurrizor ku zakonisht shtypet  ne rreze/rrenja e nervi. Ate presion qe e ben disku i skaduar ne rrenjen e nervit ajo ndjehet si ndjesi shpimi ose dhimbje, ne kembe qe arrin deri ne gishtat, nese eshte nje mesit ,hernia diskus,ose dhimbje ne doren ne qofte se eshte ne hernie disk  cervikale.   Me shpesh ne nivelin e mesit,shkarkimi i hernise ndodh ne nivelin L4- L5 dhe L5, S1 nderoa ne nivelin e qafes se mitres  C3 - C3, C4 - C5, C5 -C6 Diagnoza pervec simptomave klinike eshte me se miri per te percaktohet me rezonance magnetike ku shfaqet vendi i sakte e herniumit.   Me afatgjatte dhe afatshkurter  por te shtypje intensive e nervit, mund te ndodhe pareza ose paraliza , e cila percaktohet me sakte nga elektromiografia.