Loading...

Новости

Osteoporosis, llojet parandalim dhe trajtim


Qe eshte osteoporosa

Osteoporosa eshte semundja dominuese e eshtrave dhe paraqet nje problem te math shendetsoar dhe social.
Asimptomatike qe nuk tregon simptoma,pervec ndoshta duke ulur lertesine e pacientave dhe pamjen e mbrapa ne shpine (kraharorit)
Ajo perfaqeson nje renie ne densitetin e kockave te cilat mund te cojne ne thyerje, ne te njejten qje
me ngarkesa  me te larta pra ne kryerjen e aktivitetave te parditshme.
Keto perfshijne: thyerje e hip ne te moshuarit thyerje te dores (radii loco-typyco-frakture e rrezeve)
dhe fraktura compression e vertebral ne te cilen nje renie ne lartesine rruazave eshte e duksheme.

E cila eshte funksioni i eshtrave

Kocka eshte nje mbeshtetje mekanike e struktures muskuloskeletale te trupit.
 eshtrave janë indet shumë aktive dhe kocka në mënyrë që të ruhet indeksi i kockave
ë saj është i ndjeshëm ndaj ndryshimeve dhe rimëkëmbjes konstante, kështu që 20 për qind e indeve të kockave totale rigjenerohet çdo vit.
Ka 2 lloje qelizash:
steoklastet, të cilat e prishin kockën.
Osteoblasts, të cilat rivendosin kockën.
Në eshtra, ndodh një proces i modelimit dhe remodeling, gjatë të cilit hiqet kocka e vjetër dhe zëvendësohet me inde të reja kockore.
Maksimumi i masës kockore të rritur arrihet në mes 30 dhe 35 vjet.

Llojet ose ndarja e osteoporozës kryesore:

Idiopatik - origjina e panjohur,
Në gratë para menopauzës,
Në meshkujt e rinj ose osteoporozën e mitur,
Në gratë pas menopauzës,
Senile (në të rritur me moshat)
Dytësor
Ushqimi i pamjaftueshëm, bulimia, mungesa e vitaminës C dhe vitaminës D, mungesa e kalciumit, marrja e tepruar e natriumit, imobilizimi (palëvizshmëria). Në çrregullimet endokrine (sindromi i Cushing-it), diabeti, acromegalia, hiperparatiroidizmi, hyperthyroidism, tumoret hipofizë (në të cilat sekretohen sekretimet prolaktinës). Pas ndërhyrjeve kirurgjikale (kur heqni stomakun ose pjesë të zorrës së trashë).

Shkaqet e osteoporozës

Faktori gjenetik,
Menopauza e hershme,
Emigracioni i gjatë (imobilizimi) - jeta pasive,
Sëmundjet endokrine dhe hematologjike,
Pesha e trupit të ulët.
Përdorimi i disa ilaçeve: kortikosteroidet, metotreksat.
Ulja e konsumit të kalciumit.
Zakonet e këqija të jetës (alkool, pirja e duhanit, marrja e lartë e kalciumit, kafeina, etj)
Për shkak se gratë janë më të prirura ndaj osteoporozës sesa tek meshkujt
Për shkak të humbjes së hormoneve seksuale (estrogjenit dhe progesteronit) të sekretuar nga vezoret (vezoret),
Në meshkujt, diametri i eshtrave vetë është më i madh se gratë dhe burrat janë më të shqetësuar me aktivitetin fizik ose më shumë punë fizike që ndihmon në forcimin e kockave.
Fraktura vertebrale (vertebra), raporti femëror: meshkujt 7: 1
Fraktura hip, raporti femra: meshkujt 2: 1
Frakturat e rrotave (krahët e thyera), raporti mashkullor: femrat janë 5: 1

Si mund ta dimë nëse kemi osteoporozën dhe si diagnostikohet?

DEXA Scan (ekzaminimi i dendësisë së eshtrave të eshtrave) dhe testet laboratorike - të cilat janë shënues për dekompozimin e kockave, koncentrimin e kalciumit jonizues dhe vitaminës D.
Masa gram për centimetër katror.
T në krahasim me 30 vjet
Z rezultati është parë në pacientët e rinj dhe anormale
Një X-ray amtare mund të diagnostikojë praninë e osteoporozës kur humbja e kockave është më shumë se 25 deri në 30 përqind
 • A është e mundur për të trajtuar osteoporozën?

  Po, në varësi të gjendjes fillestare, mund të trajtohet osteoporoza. Pas trajtimit të osteoporozës nga 1 vit, bëhet një kontrollues DEXA SKEN dhe dërgohen parametrat e laboratorit
  .Cilat medikamente dhe metoda të mjekësisë fizike mund të përdoren në trajtimin e osteoporozës
  ?Kalciumi dhe vitamina D si shtesa ose në mënyrë të natyrshme me dietë dhe sunbathing.
  Bisphosphonates janë droga që marrin kalcium nga trupi dhe të kryejë atë të kockave në mënyrë që të forcohet, duke përdorur këto medikamente të përmirësuar densitetit mineral kockave prej 5 deri në 10 për qind.
  Ushtron sidomos për forcimin e zgjeruesve (muskujve) në anën e pasme.
  Në pacientët që vuajnë nga osteoporoza nevojë për lëvizjen e përditshme të 30 deri në 40 minuta të ashtuquajturat shpejtë ecje, not pastaj 2 herë në javë për të forcuar muskujt e mbrapa, stërvitje pa tendosje shumë, tenis, gjimnastikë dhe drugi.Odnosno kërkon një prag minimal të ngarkesës kockat në mënyrë që të rritet niveli i mineraleve në vetë kockat. Njerëzit me densitet normal të kockave mund të stërviten me gjimnastikë, vrapim, ngritje peshe, ski, etj. Këta njerëz po flasin për veprime të përkohshme. Steroidet anabolike kanë aktivitet osteoblast, që është, duke ndihmuar për të formuar kockën.
  Fusha magnetike me frekuencë të ulët stimulon formimin e një kocke të re dhe vepron osteoblasti.

  Trajtimi i thyerjeve.

  Frakturat hip janë trajtuar pothuajse gjithmonë në një rrugë kirurgjikale (vdekshmëria në frakturat e hip është 15 deri 20 përqind e 100 pacientëve)
  Frakturat e rruazave - në këtë rast, sipas llojit të thyerjes, mjeku përcakton nëse do të ketë trajtim kirurgjik ose joortodoks.
  Trajtimi i paoperueshëm kërkon pushim, terapi pacemaker, pajisje anestezie kurrizore - orthoses që janë përshkruar rreptësisht nga një mjek, sepse nëse ato mbahen vetë, ato mund të shkaktojnë dobësim të vetë muskulatit dhe përkeqësim të gjendjes së tërë.

  Cili duhet të jetë futja e kalciumit?

  Përqendrimi i kalciumit varet nga polarizimi i pacientit dhe nga gjinia
  Në fëmijët e moshës 9 deri 18 vjeç, doza ditore është 1300 mg,
  Në gratë e moshës 25 deri 64 vjeç, doza ditore është 1000 mg,
  Në gratë mbi 65 vjeç, dozën ditore prej 1500 mg,
  Në gratë lactating dhe gratë shtatzëna, doza e përditshme është 1200 - 1500 mg,
  Njerëzit nën moshën 65 vjeç, doza ditore është 1000 mg,
  Në meshkujt mbi 65 vjeç, doza ditore është 1500 mg.​